skip to Main Content

Γέφυρα Δοντιών

Η γέφυρα δοντιών είναι προσθετική αποκατάσταση, η οποία αποτελείται από στεφάνες πλευρικά ενωμένες μεταξύ τους και είναι εξατομικευμένες στο σχήμα και στο χρώμα των φυσικών δοντιών του κάθε ασθενούς. Χρησιμοποιείται  για την κάλυψη ενός κενού χώρου στο στόμα του ασθενούς, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από την απουσία ενός ή περισσότερων δοντιών. Δηλαδή, οι γέφυρες αποτελούν την ένωση δύο ή περισσότερων δοντιών, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένα κενό.

Αναλόγως το υλικό κατασκευής της γέφυρας χωρίζονται σε:

  • Mεταλλοκεραμικές (έχουν ένα εσωτερικό πυρήνα από μέταλλο ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη) ,
  • Oλοκεραμικές (.κατασκευάζονται εξολοκλήρου από πορσελάνη)
  • Zιρκονίας ( είτε έχουν ένα πυρήνα από ζιρκονία ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη είτε είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένες από ζιρκονία)

Πότε χρειάζεται να τοποθετηθεί γέφυρα δοντιών;

Ο οδοντίατρος εξετάζοντας τα δόντια σας θα εκτιμήσει εάν χρειάζεται να τοποθετηθεί γέφυρα δοντιών , προκειμένου να επιτύχει ένα ασφαλές και μόνιμο αποτέλεσμα. Η τοποθέτηση γέφυρας προϋποθέτει την ύπαρξη υγιών δοντιών δίπλα από τα κενά, στα οποία θα στηριχτεί η γέφυρα.

gefira

Οι περιπτώσεις στις οποίες τοποθετείται γέφυρα είναι για:

  • Τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης και της ομιλίας του ασθενούς, όταν απουσιάζει ένα ή περισσότερα δόντια στην πρόσθια περιοχή του στόματος.
  • Την βελτίωση της μάσησης, η οποία επηρεάζεται αρνητικά όταν λείπουν δόντια.
  • Την προστασία των γειτονικών δοντιών και των ανταγωνιστών του ελλείποντος δοντιού. Όταν ένα δόντι χαθεί είναι πιθανόν τα γειτονικά δόντια να στρίψουν ή να ολισθαίνουν προς το κενό που έχει δημιουργηθεί. Αντίστοιχα τα δόντια ανταγωνιστές (δηλ. τα απέναντι δόντια της πάνω ή της κάτω γνάθου) μπορεί να ολισθαίνουν προς τα κάτω ή να ανατέλουν προς τα επάνω. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με την τοποθέτηση μιας γέφυρας.
  • Να επαναφέρει την ομοιόμορφη κατανομή δυνάμεων που ασκούνται στο στόμα του ασθενούς κατά τη μάσηση. Σ΄ έναν πλήρη οδοντικό φραγμό κατά τη μάσηση ασκούνται στα δόντια κάθετες και οριζόντιες δυνάμεις, οι οποίες κατανέμονται ομοιόμορφα σ΄ όλα τα δόντια. Σε περίπτωση που απουσιάζουν ένα η και περισσότερα δόντια, τότε η ισορροπία αυτή διαταράσσεται, μ’ αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα εναπομείναντα δόντια με μεγαλύτερες δυνάμεις. Η κατασκευή μιας γέφυρας μπορεί να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα την ισορροπία δυνάμεων που επιβαρύνουν τα δόντια κατά τη μάσηση.

Διαδικασία τοποθέτησης της γέφυρας δοντιών

Η διαδικασία για να τοποθετηθεί μια γέφυρα  σ΄ ένα κενό ολοκληρώνεται συνήθως σε 2-3 συνεδρίες.

Στην 1η συνεδρία:

Ο οδοντίατρος αρχίζει και παρασκευάζει (τροχίζει) τα γειτονικά δόντια του κενού κατάλληλα για να μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την τοποθέτηση της γέφυρας.

Κάνει τη χρωματοληψία για να ταιριάζει το χρώμα της γέφυρας  με τα υπόλοιπα δόντια.

Έπειτα παίρνει το  αποτύπωμα (μέτρα) των παρασκευασμένων δοντιών ψηφιακά  με τον ενδοστοματικό σαρωτή (ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δες εδώ τα οφέλη)  και το στέλνει στον οδοντοτεχνίτη που θα κατασκευάσει τη γέφυρα.

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας θα τοποθετεί μια προσωρινή γέφυρα.

Στην 2η συνεδρία:

Αφαιρείται η προσωρινή γέφυρα και γίνεται μια πρόβα με τον μεταλλικό ή κεραμικό σκελετό της γέφυρας έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί οριστικά η τέλεια εφαρμογή της γέφυρας με τα παρασκευασμένα δόντια και τη σταθερότητά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το στάδιο της πρόβας τις περισσότερες φορές, παραλείπεται  λόγω της ακρίβειας του ψηφιακού αποτυπώματος που μας δίνει ο ενδοστοματικός σαρωτής. Στη συνέχεια επανατοποθετείται  η προσωρινή γέφυρα.

Στην 3η συνεδρία:

Ο οδοντίατρος αφαιρεί την προσωρινή γέφυρα  και εφαρμόζει την τελική γέφυρα, την οποία συγκολλάει στο δόντι με ειδικές κονίες (κόλλες) και δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά μονάχα από τον οδοντίατρο.

Το αποτέλεσμα

Μετά την τοποθέτηση της γέφυρας δοντιών το αποτέλεσμα θα είναι απολύτως φυσικό χωρίς να ξεχωρίζουν τα δόντια της γέφυρας με τα υπάρχοντα μεταξύ τους.

Ο μέσος ορός ζωής μιας γέφυρας είναι περίπου 10 με 15 χρόνια ανάλογα με τη στοματική υγιεινή που κάνει ο κάθε ασθενής και το πόσο συχνά επισκέπτεται τον οδοντίατρό του.

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι αν επιθυμεί να κάνει λεύκανση στα δόντια, πρέπει πρώτα να τελειώσει με την θεραπεία της λεύκανσης και έπειτα να προχωρήσει στην κατασκευή της γέφυρας. Αυτό συμβαίνει γιατί το χρώμα των δοντιών πρέπει να πάρει την τελική του απόχρωση πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία χρωματοληψίας για να βρούμε το χρώμα που θα έχει η τελική προσθετική εργασία.

Back To Top